Bhutan i forandring. Filmprojekt i Bhutan

Mig og min kollega Peter Thiesen, fotograf på projektet, bor i Thimpu, Bhutans hovedstad. Vores værelser på Hotel Migmar er vores base. Her bor vi med vores computere og kameraudstyr. [youtube]http://youtu.be/daOlB6EN2Zg[/youtube]

Thimpu er en visuel oplevelse og en by, der udvikler sig i en rivende fart. De lidt mere end 100.000 indbyggere har fuld fart på. Der er rush hours, travle mennesker med mobiler, Thaifilmsfestival og fitnesscenteret åbner i dag. Der bygges på livet løs, og der er indiske gæstearbejdere overalt.

Men moderniteten ligger side om side med det gamle Bhutan og dets gadehandel, håndværk, små spisesteder, blikskure og munke. Og lige uden for bycentrum går køerne rundt på fortove og indfaldsveje. I aftes blev det meddelt i det statslige TV, at ejere, der lader køer gå frit i byen, får bøder.

De første dage går med planlægningen af filmkonceptet, skabe kontakter og få de nødvendige tilladelser til at filme og bevæge os frit rundt i Bhutan.

Men vi er også kommet godt i gang med at skyde de første sekvenser til dokumentarfilmen på Bhutans National Bibliotek, som er rammen om en af de historier, vi skal lave.

Bhutaneserne er et positivt og gæstfrit folk. I løbet af 2-3 dage har vi fået kontakt til en masse forskellige indbyggere i Thimpu. Det er nemt. Vi går ind i en lokal butik eller sætter os ind i en af de mørke 5 m2 store spisesteder, og så møder vi  spændende mennesker med fantastiske historier.

Vi skal for eksempel lave et portræt af en ung mand, der drømmer om at blive filmstjerne (Han har været med i to Bhutanesiske film, der har været vist i den lokale biograf), portræt af en skomager, en familie, en feature historie fra en landsbyskole og så skal vi en tur gennem landet for at skildre to munkeklostre, en munkeskole og et lille traditionelt landbrug. Mere er ved at tage form, så vi får travlt indtil vi tager hjem den 17 september.

Og i dag var vi oppe på det danske Liaison kontor i Thimpu for at brevstemme til det kommende folketingsvalg. Jeg sad på Liason officerens kontor alene med Dannebrog og udfyldte en stemmeseddel, der nu er på vej til Danmark med snailmail.

Efterlad et svar