Kunstkole med et socialt formål. Filmprojekt i Bhutan

I dag optog vi en 5  minutters dokumentarfilm på Choki Traditional Art School eller CTAS.  Skolen fangede os fuldstændig.

Choki Traditional Art School

Choki Traditional Art School

Skolen ligger eventyrligt i den nordlige del af Thimphu. For foden af skolen ligger rismarker og en flod. Omkranset af smukke skyklædte bjerge.

 

Skolen er omkranset af bjerge

Vi interviewede to elever og skolens rektor, Sonam, som har startet skolen sammen med sin far, der er kunstmaler. Og resten af dagen gik vi rundt i de mange klasselokaler for at tage billeder og tale med eleverne.

CTAS  har 113 elever, der uddanner sig inden for fire traditionelle kunstarter: Træskæring, maling, vævning og brodering. Skolens hjælper dårligt stillede børn gennem at uddanne dem indenfor Bhutans særlige traditionelle kunst og håndværk. Skolen ønsker også at bevare en vigtig kulturarv. Se mere på http://www.chokischool.com/

Eleverne kommer fra fattige eller socialt belastede hjem. Mange er forældreløse. De skal være mindst 14 år for at optaget på skolen, men en del er under 14. De har ingen fødselsattest. Vi spurgte en pige, hvor gammel hun var. Hun svarede smilende: I don’t know.

Eleverne kan blive optaget på en af de fire studieretninger når de er 14 år.

1. års elever

Traditionel Bhutanesisk kunst er koblet til den buddhistiske tros symbolik og fortællinger. Eleverne studerer og bor på skolen i 5-7 år alt efter hvilken kunstart de specialiserer sig i. Skolen er deres hjem og fremtid. Når de er færdiguddannet er der en god chance for at de finder arbejde. Byggeriet og turisterhvervet har brug for håndværket og et par tusinde klostre skal vedligeholdes.

Choki Traditional Art School

Choki Traditional Art School

Choki Traditional Art School

Choki Traditional Art School

Det var  imponerende at opleve hvor hårdt eleverne arbejdede på at blive dygtige. De står op halv seks for at bede, spise og gøre sig klar til undervisning, der varer fra 0800 til 1630. Herefter skal de forberede materialer, læse lektier, bede, ordne tøj, spise m.m. Arbejdet slutter når lyset slukkes kl. 2130.

Dragehoved

Træskærere

Skolen har en udstilling og butik der sælger elevernes værker. Indtægten går til skolens drift. Skolens vigtigste indtægtskilder kommer fra fonde.

Broderi

Broderi

 

 

 

 

 

 

 

broderi

Væverske

To elever

 

 

 

 

 

 

 

Sonam, Rektor

Solsikker ses overalt i Bhutan

 

 

 

 

 

 

 

Naawang yeshey leverer musik til program

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagen sluttede med et interview med en ung Bhutaneser, der drømmer om at blive en verdenskendt guitarist. Naawang spiller blændende guitar og har optrådt for 20.000 mennesker i Dehl

 

Efterlad et svar