Klosterskolen. Filmprojekt i Bhutan

Vi besøger en klosterskole for at lave et portræt af en ung munk. Ugyen Norby underviser på Gangteng Bhudhist Institute, som ligger i Wangdi distriktet ca. 150 km fraThimphu. Det tager 6 timer at køre strækningen, så det går langsomt på de bhutanesiske bjergveje, hvor vi  lukker øjnene for de 500 meter dybe slugter. På vejen ser vi Chakar, de hvide aber, i den jungleagtige uberørte skov som dækker det meste af Bhutan.

Der er omkring 18.000 munke i Bhutan. De lever af støtte fra befolkningen og staten, dyrker grøntsager, bor på klostrene, mediterer, beder deres bønner og har en række pligter i samfundet. De skal for eksempel indvi et nyt hus eller bede en bøn for en familie, som har givet en donation til klostret.

Vi begynder optagelserne klokken 0700, hvor eleverne beder morgenbøn og spiser morgenmad. De spiser enkelt kost. En munk har et bomuldsklæde og en skål i folden på sin dragt. Klædet bruges som tallerken til risen og skålen bruges til at drikke suppe eller te.

Der er 250 elever på klosterskolen, som ligger højt og med en smuk udsigt som de øvrige 2000 klostre i Bhutan. Eleverne bor på skolen i de 7-8 år studierne varer. Det vigtigste læringsmål er at lære Bhuddas tekster udenad. Tekster som fortæller om 1000 reinkarnationer og viser vejen.

Vi fulgte munkene i undervisningen og til en af de hyppige tests. En ung munk skal recitere 100 sider udenadslære for skolens rektor og 250 medstuderende.

Vi drak te hos Ugyen. Han har som lærer ret til eget toilet og kogeblus. Ugyen har taget en master i buddhistisk filosofi i Indien (Ca. 12 år). Han blev sendt hjem til Bhutan for at undervise fordi der er mangel på lærere i Bhutan. Som lærer er han også studerende og skal fortsat lære gennem sin gerning. Hans mål er at trække sig tilbage i isolation i en årrække for at meditere og blive ’’oplyst. Måske bliver han lama.

Lastbiler kører sten til bygningen af et stort vandkraftværk. Vand er Bhutans guld.

Bhutans veje er berygtede. Smalle og hullede. Vi bruger 6-7 timer på at køre 150 km.

 

Der er et rigt dyreliv i skovene. Blandt andet aber, leoparder, vildsvind og Tigre.

Gangteng Bhudhist Institute, Wangdi distrikt.

Gangteng Bhudhist Institute, Wangdi distrikt.

Klokken ringer til undervisning

Morgenbøn og morgenmad kl 0700

Morgenbøn og morgenmad kl 0700

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Undervisning i Bhuddhas tekster

Jeg interviewede læreren, Ugyen Norby. Vi talte om hverdagen på klostret og om religion, fremtid, forandring, mad, venskab og kærlighed.

Undervisning i Bhuddas tekst

Test. Eleven reciterer og viser at han kan huske 100 sider fra lærebogen.

Test. Eleven reciterer og viser at han kan huske 100 sider fra lærebogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er ingen el på skolen, men Ugyuen kan studere om aftenen ved hjælp af elektrisk lys fordi skolen har solpaneler.

Larmen fra de mange krager blander sig i lyden fra munkenes bønner.

Efterlad et svar